CHARAKTERYSTYKA



KOLOR

• jasnosłomkowy wskazuje, iż został zrobiony głownie z Pinot Meunier
• słomkowy wskazuje na Pinot Noir
• jasnocytrynowy z nutką zieleni to młody Blanc de blancs (Chardonnay)
• złotawy wskazuje, iż leżakował w dębie
• stare złoto to w pełni dojrzały szampan z Chardonnay
• różowomiedziany wskazuje na mocno zaawansowany wiek tego „staruszka”
• odcienie brązu - wylej lub natychmiast zwróć sprzedawcy

AROMAT

• przenikliwie kwiatowy – Chardonnay
• zdecydowanie owocowy – Pinot Noir
• korzenny z nuta świeżego chleba – Pinot Meunier

Młody Szampan (2 - 3 lata) najsilniej akcentuje następujące nuty: owoce (czerwone, białe zwłaszcza cytrusy), białe kwiaty, warzywa, drożdże, miąższ chleba, a nawet sole mineralne.

Aromat szampana bardziej dojrzałego
(4 do 7 lat) - jest pełniejszy i bardziej intensywny; najważniejsze w gamie zapachów są: białe owoce (suche lub przetworzone, np. gotowane), alkohole roślinne, przyprawy, w tle nuty słodyczy (czekolady, ciasta). Po sześciu latach aromat staje się bardziej złożony i zawiera przede wszystkim wonie bardzo dojrzałych lub kandyzowanych owoców, zapachy leśne, a także miodu i palonego cukru.

Szampany, których wina bazowe fermentowały w drewnie posiadają lekko gorzkawy zapach.

Całkowicie dojrzały (6-10 lat) - charakteryzuje się aromatem bardzo złożonym, mniej owocowym niż w przypadku win młodych.

SMAK

• czystość smaku
• nuty owocowe
• kłucie bąbelków
• długi smak