W LICZBACH



3,5 mln – tyle przeciętnie jest bąbelków w kieliszku szampana (flute), natomiast w butelce zgodnie z badaniami naukowymi Billa Lambeck'a jest ich ni mniej ni więcej jak ok. 49 milionów.

1908 r. - w tym roku, specjalnym dekretem zastrzeżono nazwę “Champagne” dla win musujących produkowanych metodą szampańską (methode champenoise, classique) w Szampanii

Butelki SzampanaQuart (18,75 cl), Demie (37,5 cl), Bouteille (75 cl), Magnum (150 cl), Jeroboam (3 l), Rehoboam (4,5 l), Mathusalem (6 l), Salmanazar (9 l), Balthazar (12 l), Nebuchadnezzar (15 l)

Kilkaset – wielkie szampany są niejednokrotnie „skomponowane” z kilkuset młodych win bazowych

100 dni od zakwitnienia – początek zbiorów winogron w Szampanii

350 milionów butelek
– szacunkowa produkcja roczna szampana

700 - 900 milionów Euro - szacunkowa wartość roczna sprzedaży szampana

30 tysięcy hektarów – tyle zajmują winnice Szampanii, stanowi to zaledwie 0,7 proc. winnic całego świata.

1 mld – tyle aktualnie butelek Króla spoczywa (szacunkowo) w piwnicach Szampanii,

2 – 3 lata - to minimalny okres leżakowania zabutelkowanej cuvee (w temperaturze 5 stopni C) w kredowych piwnicach Szampanii .

1,5 kg – tyle trzeba winogron aby wyprodukować 1 butelkę (0,75 l) szampana

300 km/h – taką prędkość może osiągnąć korek “wystrzelony” z butelki szampana

5,5 – 6,0 atmosfery
– takie ciśnienie panuje w butelce szampana

Korki do szampanów
– wytwarza się łącząc ze sobą wiele warstw korkowych okręgów tak, aby pory nie dopuściły do ucieczki gazu.

18 tysięcy
– szacunkowa ilość winiarzy i winogrodników w okolicach Reims i Epernay, gdzie szampan jest produkowany i przechowywany