MENU
1. KRÓL SZAMPAN
2. SZAMPANIA
3. CRÉMANT
4. CUVÉE I BUTELKI
5. SŁOWNIK
6. CHARAKTERYSTYKA
7. W LICZBACH
8. INFO
9. BON MOTS
10. SZAMPAN A NIERZĄD
11. ŹRÓDŁA
W LICZBACH
3,5 mln – tyle przeciętnie jest bąbelków w kieliszku szampana (flute), natomiast w butelce zgodnie z badaniami naukowymi Billa Lambeck'a jest ich ni mniej ni więcej jak ok. 49 milionów.
1908 r. - w tym roku, specjalnym dekretem zastrzeżono nazwę “Champagne” dla win musujących produkowanych metodą szampańską (methode champenoise, classique) w Szampanii
Butelki Szampana – Quart (18,75 cl), Demie (37,5 cl), Bouteille (75 cl), Magnum (150 cl), Jeroboam (3 l), Rehoboam (4,5 l), Mathusalem (6 l), Salmanazar (9 l), Balthazar (12 l), Nebuchadnezzar (15 l)
Kilkaset – wielkie szampany są niejednokrotnie „skomponowane” z kilkuset młodych win bazowych
100 dni od zakwitnienia – początek zbiorów winogron w Szampanii
350 milionów butelek – szacunkowa produkcja roczna szampana
700 - 900 milionów Euro - szacunkowa wartość roczna sprzedaży szampana
30 tysięcy hektarów – tyle zajmują winnice Szampanii, stanowi to zaledwie 0,7 proc. winnic całego świata.
1 mld – tyle aktualnie butelek Króla spoczywa (szacunkowo) w piwnicach Szampanii,
2 – 3 lata - to minimalny okres leżakowania zabutelkowanej cuvee (w temperaturze 5 stopni C) w kredowych piwnicach Szampanii .
1,5 kg – tyle trzeba winogron aby wyprodukować 1 butelkę (0,75 l) szampana
300 km/h – taką prędkość może osiągnąć korek “wystrzelony” z butelki szampana
5,5 – 6,0 atmosfery – takie ciśnienie panuje w butelce szampana
Korki do szampanów – wytwarza się łącząc ze sobą wiele warstw korkowych okręgów tak, aby pory nie dopuściły do ucieczki gazu.
18 tysięcy – szacunkowa ilość winiarzy i winogrodników w okolicach Reims i Epernay, gdzie szampan jest produkowany i przechowywany